14.5 C
Județul Gorj
2 mai, 2024

Atenție ce flori rupi din pădure! Amenzile ajung până la 7.500 de lei – Foto în articol

20.03.2024 20:47

Mare atenție ce flori rupeți din pădure. Amenzile sunt usturătoare.

A venit primăvara și tot mai mulți români se duc în păduri pentru a culege flori. Unii le strâng pentru a le aduce acasă sau pentru a-și face poze, iar alții pentru a le vinde. Cu toții riscă amenzi usturătoare dacă rup plante ocrotite de lege, avertizează Romsilva.

Una dintre aceste plante este și laleaua pestriță, o floare rară declarată monument al naturii. Românii însă nu țin cont de asta și le rup, rețelele sociale fiind împânzite cu poze în care oamenii se laudă cu frumusețile culese în păduri. Ce nu știu ei însă este că aceste fotografii îi pot costa scump. Amenzile pentru ruperea plantelor ocrotite de lege pornește de la 3.000 și pot ajunge până la 7.500 de lei.

„Vă rugăm să nu rupeți florile! Locul lor e în natură unde le puteți admira și fotografia dacă doriți să le păstrați ca amintire. Laleaua pestriță a început să înflorească în mai multe locuri din țară și atragem, din nou atenția asupra faptului că aceasta este o floare rară și protejată. Laleaua pestriță, Fritillaria meleagris, este declarată monument al naturii și este monitorizată și protejată permanent de specialiștii Romsilva.

Ce amenzi riscați dacă rupeți plante ocrotite de lege

Laleaua pestriță se regăsește în România în zone umede din județe precum Bistrița Năsăud, Gorj, Cluj, Timiș, Brașov, Botoșani, Vaslui, Suceava și nu numai. Înflorește o singură dată, de la sfârșitului lunii martie, până în aprilie și durata de viață e aproximativ o săptămână.

Amenda pentru ruperea plantelor ocrotite de lege este cuprinsă între 3.000 și 7.500 de lei. Laleaua pestriță înflorește în aprilie sau mai, floarea având un motiv cadrilat, în variante de roșu spre purpuriu. Planta poate atinge înălțimea de 40 de centimetri și crește în zone ierboase, în luncile râurilor, până la altitudini de 800 de metri”, scrie Romsilva într-o postare pe Facebook.

20 Martie 2024, 19:28

Sursa: https://www.dcnews.ro/atentie-ce-flori-rupi-din-padure-amenzile-ajung-pana-la-7-500-de-lei-foto-in-articol_953232.html

Ultimă oră

Același autor