18 C
Județul Gorj
16 mai, 2024

Copilul din Gorj care ar fi fost vândut în Germania este în drum spre România | Anunţul autorităţilor

Copilul de şase ani din Gorj care ar fi fost vândut în Germania a fost salvat de autorităţile române. Băiatul va fi adus chiar astăzi în ţară, după ce un secretar de stat a mers personal acolo pentru a tranşa situaţia.

în România, s-a deplasat deja la München un psiholog de la

Gorj pentru a-l prelua pe micuţ şi a-l însoţi înapoi în ţară.

La München s-a deplsat şi preşedintele Autorităţii Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție pentru repatrierea copilului şi pentru a soluţiona acest caz cu reprezentanţii misiunii diplomatice şi ai autorităţilor germane.

Cazul copilului de şase ani a intrat în atenţia Autorităţii pentru Adopţie la sesizarea autorităţilor din Germania, care au solicitat ministrului Justiţiei cu privire la situaţia unui minor român, după ce au constatat că acesta se află în grija cetăţeanului străin.

Recomandare din top articole

Mai exact, cetăţeanul german dorea să-l înscrie la şcoală pe băieţel, moment în care s-a stabilit că lipsesc actele de adopţie.

În ţară, procuorii DIICOT desfăşoară o anchetă, iar ceilalţi doi fraţi ai copilului, un băiat în vârstă de doi ani şi jumătate şi o fetiţă de opt ani au fost preluaţi de DGASPC Gorj.

„Colegii de la DGASCP Gorj au ajuns în Germania. În momentul de faţă, copilul a fost preluat de autorităţile române. Se află în deplasare spre Consulatul General din München pentru a i se definitiva ultimele documente pentru călătoria spre ţară şi în cursul acestei nopţi va ajunge acasă, în România.

I-am vizitat pe fraţii copilului de şase ani care sunt în grija sistemului de asistenţă socială şi protecţia copilului Gorj. Odată cu ajungerea frăţiorului în ţară, DGASPC încearcă să fie cumva puşi împreună, să locuiască. Ei vor rămâne în grija statului până la definitivarea procesului”, a declarat Natalia Intotero, ministrul Familiei.

Copilul de șase ani va fi adus în România în cursul zilei de luni

„Având în vedere cazul șocant al băiețelului de șase ani din județul Gorj, scos din țară cu acordul părinților, dar în circumstanțe neclare și ajuns în Germania, alături de un cetățean străin, în virtutea transparenței și a dreptului opiniei publice la o informare corectă, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție face următoarele precizări:

Copilul de șase ani va fi adus în România în cursul zilei de luni, alături de un psiholog și o echipă a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Gorj, care s-a deplasat la Munchen pentru a prelua minorul și a-l însoți înapoi în țară.

De asemenea, în contextul demarării procedurilor administrative pentru repatrierea minorului, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, secretarul de stat Rareș-Petru Achiriloaie, s-a deplasat de urgență la Munchen pentru a discuta soluționarea cazului cu reprezentanții misiunii diplomatice și ai autorităților germane competente.

RAREȘ-PETRU ACHIRILOAIE, PREȘEDINTELE ANPDCA:

„Prioritatea absolută în acest moment este să ne asigurăm că acest copil este bine, că va primi întreg sprijinul și ajutorul din partea specialiștilor noștri pentru a depăși această traumă evidentă prin care a trecut. Avem încrederea că organele de anchetă vor soluționa cât mai curând acest caz, în care faptele par a fi de-a dreptul înfiorătoare și avem încredere că cei care se fac vinovați vor răspunde în justițíe. Le mulțumesc colegilor de la DGAPSC Gorj, Ministerul Afacerilor Externe, respectiv Consulatul General al României la Munchen, pentru eficiența cu care am colaborat în acest caz, reușind împreună să ne asigurăm că acest copilaș este în siguranță, cu cooperarea totală a autorităților germane.”

Cazul copilului de șase ani a intrat în atenția ANPDCA la sesizarea autorităților din Germania, care au solicitat Ministeruui Justiției clarificarea situației unui minor român, după ce au constatat că acesta se afla în grija cetățeanului străin.

În România, ancheta în acest caz, în care există suspiciuni de trafic de minori, a fost preluată de DIICOT, ca urmare a unei sesizări formulate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Gorj.

De asemenea, ceilalți doi frați ai băiatului – o fetiță de 8 ani și un băiețel de 2 ani și 8 luni – au fost preluați în regim de urgență de către DGASPC Gorj și se află acum în îngrijirea unui asistent maternal”, a transmis Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.

Sursa: https://www.antena3.ro/actualitate/copil-gorj-vandut-germania-romania-anunt-autoritati-708312.html

Ultimă oră

Același autor