14.1 C
Județul Gorj
6 mai, 2024

Gripa aviară a ucis mai multe lebede din parcul IOR al Capitalei. Avertismentul specialiștilor

Publicat la 17 februarie 2024, 09:18

Lebede. Sursa foto: Andrei Tertychnyi | Dreamstime.com

În ultimele săptămâni, au fost descoperite lebede moarte în diverse lacuri din întreaga țară. Conform autorităților sanitare veterinare, gripa aviară a fost identificată și la alte specii, precum pescăruși sau rațe, ceea ce ar putea fi și cauza mortalității acestor păsări.

În București, pe lacul din

, o varietate impresionantă de păsări, inclusiv pescăruși, rațe sălbatice și lebede, găsesc adăpost și refugiu. Numai că, în ultimul timp, au fost descoperite numeroase lebede decedate la marginea lacului.

Lebede moarte pe lacul IOR din București

În familia care locuia pe lacul din parcul IOR, mai rămâne acum doar o singură lebădă.

Într-un interval scurt de timp, în ultima săptămână, au murit trei lebede: două pui și un adult.

Ultima pasăre adultă a fost descoperită de Poliția Locală joi și a fost preluată de către Direcția Sanitar Veterinară pentru investigații suplimentare.

Gripa aviară, principala cauză a morții păsărilor

Conform Direcției Sanitar Veterinare din București, pasările par să fi murit din cauza

Deși analizele nu sunt încă finalizate, alte probe prelevate de la pescăruși decedați în aceeași zonă indică prezența acestui virus.

„ La pasări în mod particular virusul acesta este transmis prin materiile fecale și în consecință tot ce elimina o pasare bolnavă, în mediul în care ajunge, va fi contaminat cu acest virus. Și, în mod particular sunt sensibile pasările de baltă, pasările de lac, de țărm, acestea fiind în egala măsură sensibile dar unele dintre ele fiind doar purtători și excretori de virus ”, a declarat Doina Daneș, medic veterinar, USAMV, potrivit

Lebede găsite moarte pe râul Jiu

Și zilele trecute au fost găsite mai multe lebede moarte pe râul Jiu din județul Gorj. Experții au analizat probele și au descoperit că acestea aveau gripa aviară.

Există îngrijorări că virusul ar putea să se răspândească și la alte specii de animale sălbatice.

Autoritățile au fost alertate săptămâna trecută de localnici că trupurile celor două lebede, ce erau extrem de admirate de turiști, plutesc pe apă.

Echipa de inspectori sanitar-veterinari din Gorj, cu sprijinul scafandrilor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, a reușit să recupereze cadavrele

Ulterior, veterinarilor le-au fost prelevate probe. Acestea au fost trimise către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală din București pentru analiză.

Revista presei

Sursa: https://evz.ro/lebede-parcul-ior-gripa-aviara-veterinari.html

Ultimă oră

Același autor