Cireșele au început să apară în piețe dar costurile depășesc orice imaginație. Întrucât prețul pe kilogram este prea mare, se vând și la bucată.
Din păcate, temperaturile extreme din această primăvară au afectat livezle din majoritateaa regiunilor țării, așa că sunt puține speranțe că vom găsi cireșe autohtone la prețuri accesibile.
Astfel că la Timișoara un kilogram de
din Grecia costă 200 de lei sau 5 lei una singură.
„Cinci lei o cireaşă? Păi câte cireşe intră într-un kilogram. Anul ăsta nu cred că o să scadă foarte mult, pentru că nu sunt cireşe, nu sunt prune, caise, nimic” , spune o clientă, potrivit
Comerciant: Nu prea vindem. Sunt clienţi care iau foarte puţin 100-200 de grame, ca să îşi facă pofta.
Reporter: Tu ai da 200 de lei pe un kilogram?
Comerciant: Sincer, nu aş da, dar dacă cere soţia că e însărcinată, te rişti, bagi mâna în buzunar şi cumperi.
Glume despre cireșe pe rețelele sociale
„Deşi au un preţ puţin piperat, am decis să-mi fac un capriciu şi să cumpăr una. Cât de scumpă poate fi?”, spune un tiktoker.
„Dacă mănânci în magazin 2-3 cireșe s-ar putea să cheme poliția că este prejudiciul mare” , comentatează un utilizator iar altul adaugă: „Domnul de la pază ar trebui să păzească cireşele şi nu ieşirea din magazin.
Fructele au devenit un lux
În satul Rugi, cunoscut ca „patria cireşelor” datorită recoltelor bogate, copacii mai au doar câteva flori din cauza temperaturilor extre,e.
În timp ce vara trecută multe cireşe au rămas neculese în livezi, acum vomnumăra fructele pe degete.
„Ăsta era venitul nostru. Cireşele şi fructele. O să găsim foarte scumpe. O să găsim cireşe de Rugi, de Grecia, şi o să fie foarte scumpe, dar pe ele o să scrie de Rugi”, spune Gheorghe Sichitiu, localnic.
Gheorghe Sichitiu se ocupă de cireşi de zeci de ani. Se teme că, în curând, livezile care au făcut satul său renumit vor dispărea.
„Au fost afectaţi toţi pomii mai timpurii, piersicul, caisul, cireşul de mai. O să fie o producţie mai mică” , spune Valentin Priporeanu, directorul Direcţiei de Agricultură Gorj.
Situația este similară și în Bulgaria, Grecia, Serbia și Turcia, unde vremea extremă a distrus pomii fructiferi.