26.3 C
Județul Gorj
sâmbătă, 2 iulie, 2022

Tragedie uriașă în România! O mare personalitate și-a pierdut viața. A marcat generaţii întregi

Sursa: arhiva EVZ

Publicat la 2 aprilie 2022, 20:53

Tragedia momentului în România. S-a stins o adevărată legendă care a marcat mai multe generaţii. Era considerat unul dintre cei mai deştepţi români în viaţă. Este vorba despre Grigore Brâncuș care a devenit profesor universitar la doar 21 de ani și a predat o jumătate de secol la Facultatea de Litere din București. A fost lector la universități de prestigiu din Europa și membru al Academiei Române. A scris numeroase volume care au contribuit decisiv la dezvoltarea limbii române.

Grigore Brâncuș s-a stins din viață la 93 de ani. A contribuit semnificativ la istoria Limbii Române și a fost una dintre cele mai mari personalități ale lingvisticii românești. Mentorul său a fost Alexandru Rosetti.

Profesor, jumătate de secol

Născut la 20 martie 1929, în comuna Peştişani din judeţul Gorj, Grigore Brâncuş a optat de la început pentru o carieră filologică. După absolvirea Facultăţii de Filologie a Universităţii din Bucureşti, pasionat fiind de

limbii române, urmează studii de specializare în Albania, unde va desfăşura o serie de anchete dialectale în sate locuite de aromâni. În 1968 îşi susţine doctoratul sub conducerea unuia dintre cei mai mari lingvişti români, academicianul Alexandru Rosetti.

Devine cadru didactic universitar la numai 21 de ani, la Facultatea de Litere a Universităţii din

, şi rămâne la catedră aproape o jumătate de veac (1950 – 1999). Vreme de 18 ani a condus Catedra de limba română, iar între anii 1970 şi 1972 a deţinut funcţia de prodecan al facultăţii. Din 1990 este conducător de doctorat, iar din 1999 profesor consultant. În perioada 1968 – 1969 a funcţionat ca lector de limba română la universităţile din Amsterdam şi Groningen din Olanda, scrie Agerpres.

Contribuție majoră la Istoria Limbii Române

Grigore Brâncuş are contribuţii ştiinţifice deosebite în istoria limbii române, lingvistică balcanică şi filologie, dezvoltând o serie de cercetări asupra fondului traco-dac al limbii române. Rezultatele cercetărilor sale se regăsesc în numeroase lucrări, între care „Limba română contemporană. Morfologia verbului”, „Vocabularul autohton al limbii române”, „Introducere în istoria limbii române”, „Concordanţe lingvistice româno-albaneze”, şi în importante reviste de specialitate. A colaborat la alcătuirea Dicţionarului limbii române al Academiei Române.

În 1976 a fost distins cu Premiul „Timotei Cipariu” al Academiei Române. Din 2006 este membru corespondent al celui mai înalt for de consacrare din România, iar în 2011 a fost ales membru titular al Academiei Române. A fost și director onorific al Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” al Academiei Române, potrivit sursei citate.

Sursa: https://evz.ro/tragedie-uriasa-in-romania-o-mare-personalitate-si-a-pierdut-viata-a-marcat-generatii-intregi.html

- Advertisement -
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Social Media

11,030FaniÎmi place
12CititoriConectați-vă

Vaslui Plus