14.5 C
Județul Gorj
28 aprilie, 2024

Cum arată fabrica de arme din SUA care produce obuze pentru Ucraina

arde mai repede decât producția mondială, motive pentru care există o presiune de a produce obuze pe fabricile din SUA.

a descris cum funcționează o zi în interiorul unei fabrici de obuze din SUA, în Pennsylvania. Muncitorii și roboții lucrează non-stop în Scranton, Pennsylvania – orașul în care s-a născut Joe Biden – într- un efort de producție militar nemaivăzut de când cu

În interiorul unei foste fabrici de locomotive de cărămidă de 500.000 de metri pătrați, roboți giganți lucrează non- stop smulgând obuze de artilerie de 155 mm proaspăt forjate dintr-un cuptor de 2.000 de grade.

În următoarele săptămâni și luni, aceste obuze vor fi trase din sute de obuziere către forțele lui Vladimir Putin în timpul contraofensivei de primăvară de la Kiev.

Forțele ucrainene consumă muniția mult mai repede decât o pot produce SUA și NATO, în special trupele care luptă cu rușii în Bakhmut sunt cele care se confruntă cu lipsuri.

La uzina de muniție Scranton Army, urgența cu care America crește producția în încercarea de a ține pasul este palpabilă.

Fabrica masivă produce puțin peste 11.000 de obuze de 155 mm în fiecare lună, marea majoritate a producției lunare totale din SUA de 14.000.

Cu toate acestea, armata ucraineană folosește deja în medie 7.700 de obuze de 155 mm în fiecare zi, stârnind temeri că nici măcar puterea industriei americane de apărare nu va fi suficientă pentru a îndestula nevoia armelor de tragere.

În total, SUA au trimis deja la Kiev peste un milion de obuze de 155 mm de la invazia din 24 februarie 2022, epuizându-și propriile stocuri.

Pentagonul pompează 120 de milioane de dolari (96 de milioane de lire sterline) în uzina din Scranton, deoarece își propune să dubleze producția totală a Americii de obuze de 155 mm până la sfârșitul acestui an și să o crească cu 500% în cinci ani.

Pe podeaua fabricii se desfășoară foc și forjare, scriu jurnaliștii de la

„Robotul ăsta merge 24 de ore pe zi”, a spus Rich Hansen, care supraveghează operațiunile, pentru The Telegraph, în timp ce un instrument gigant cu gheare a scos din foc o carapace roșie.

„Dacă faci o greșeală la 2.000 de grade, este catastrofal”, a spus el.

Fabrica este deținută de Armata SUA, dar este operată de General Dynamics Corp.

Aproape jumătate din forța de muncă de sute de oameni sunt veterani militari, inclusiv Hansen, care a petrecut 25 de ani ca ofițer de întreținere a aeronavelor din Armată.

El a spus: „Noi facem glonțul. Facem o piesă solidă. Facem tot ce putem pentru a produce dincolo de cerința [actuală de 11.000]”.

Ridicând o carcasă cântărind aproape 45.3592 kg, el a adăugat: „Acestea sunt proiectate – la impact – să se spargă în bucăți mici de nichel.

„Vrem să ne asigurăm că atunci când un luptător o folosește, funcționează așa cum este intenționat să funcționeze.”

Fabrica a fost construită în 1908 pentru întreținerea locomotivei feroviare și preluată de armata SUA în 1951 pentru a produce muniție pentru războiul din Coreea.

Procesul său de forjare a carcasei este fascinant – și fierbinte – de urmărit.

Pe amplasamentul întins de 15 acri, tije metalice lungi de 20 de metri, fiecare cântărind 2.000 de livre, ajung în camioane și sunt ridicate în fabrică de un magnet gigant pe o macara.

Strungurile taie tijele în secțiuni de 14 inci (35 cm) numite țagle, care sunt apoi încălzite în camera forjei.

O serie de prese hidraulice sunt folosite pentru a le întinde până la 3 metri lungime și pentru a le scobi.

Apoi sunt aruncate într-un „metrou” labirintic unde călătoresc în jurul benzilor transportoare ore în șir, răcindu-se.

Lucrătorii umani efectuează controale de control al calității, netezesc zonele aspre pe carcase și sudează benzi de cupru în jurul bazei.

Aproximativ 30 de kilograme de material sunt rase la un capăt pentru a face nasul conic.

Hansen a spus: „Este asemănător cu tăierea vârfului unei cutii de Cola și apoi încercarea de a strânge acea cutie de Cola într-un nas fără a pune niciun rid pe ea. Pentru că acele riduri s-ar transforma în crăpături.”

Tăvile cu 40 de obuze intră apoi într-un alt cuptor timp de patru ore, urmate de o baie de ulei de răcire, un proces care asigură că ulterior se sparg în schije, așa cum este prevăzut, atunci când sunt folosite pe câmpul de luptă.

Acestea sunt supuse testelor hidrostatice și cu ultrasunete, iar carcasele respinse sunt marcate cu un „X” roșu și aruncate.

„Când lucrezi în mii de centimetri, există foarte puțin loc pentru eșec”, a spus Hansen.

„Nu există nicio refacere aici. Trebuie să știm că trimitem o piesă 100% acceptabilă. Scopul este să aducem cât mai multe piese de luptă posibil.”

Carcasele care trec inspecția sunt vopsite cu spray în verde și stivuite rând după rând.

Mii dintre ele sunt aliniate de-a lungul podelei fabricii, gata de expediere. Este nevoie de un minut întreg pentru a trece pe lângă toate.

„Verde armată, trebuie să-mi placă. Este istorie”, a spus Hansen.

Mulți analiști, inclusiv planificatori militari, credeau că rolul cheie al obuzelor de 155 mm în război este deja istorie, dar Ucraina a arătat contrariul.

„Războiul din Ucraina a devenit un război de artilerie”, potrivit colonelului de marină în retragere Mark Cancian, consilier principal la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington.

„În timp ce arme precum Himars și Javelins au primit cea mai mare atenție mass-media, artileria a dovedit că este încă „regele luptei” prin intensitatea utilizării sale.

Pentru SUA, războiul din Ucraina a declanșat cea mai mare creștere de zeci de ani a producției de muniție.

Aliații europeni comandă, de asemenea, mai multe echipamente militare din SUA, deoarece propriile lor stocuri sunt epuizate de războiul din Ucraina.

„Armata ucraineană și-a dublat probabil dimensiunea în timpul războiului, așa că, pe măsură ce sunt create noi unități, este nevoie de artilerie pentru a le echipa. Dulapul de artilerie este gol.”

Luna trecută, Uniunea Europeană a fost de acord cu un plan de 2 miliarde de euro (1,7 miliarde de lire sterline) pentru a trimite un milion de obuze de artilerie de 155 mm în Ucraina în cursul anului viitor, săpat în propriile rezerve și achiziționând mai multe prin intermediul Agenției Europene de Apărare.

Pentagonul are planuri pentru o nouă unitate de producție de obuze de artilerie precum cea de la Scranton din Texas și a dat 68 de milioane de dolari (54 de milioane de lire sterline) Canadei pentru o nouă fabrică.

De asemenea, dublează producția de rachete antitanc Javelin și de rachete sol-sol GMLRS.

Lockheed Martin, care produce Himars, își dublează producția anuală de la 48 la 96 la fabrica sa din Arkansas.

În general, guvernul SUA investește 2 miliarde de dolari (1,6 miliarde de lire sterline) anul acesta în fabrici care construiesc arme și muniții.

„Suntem în modul do-it”, a spus recent Doug Bush, secretarul adjunct al Armatei SUA pentru Achiziții.

„Motivul pentru care adoptăm o abordare cu adevărat maximalistă este că nu știm cât va dura conflictul.

„Suntem arsenalul democrației și vom fi întotdeauna, în ceea ce mă privește.”

România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități.
Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.

Dintre toate bucătăriile din lume, este foarte posibil ca mâncarea italiană să fie cea mai iubită. Este o bucătărie cunoscută pentru preparatele sale distinctive,…

Procurorul general al SUA, Merrick Garland, a anunțat vineri (14 aprilie) că Statele Unite au acuzat liderii cartelului Sinaloa, cu sediul în Mexic, că…

Discord este descrisă ca fiind „complet anonimă” și „foarte masculină” fiind inițial o aplicație de jocuri populară în generația Z. Acum, conversațiile au evoluat…

Sursa: https://romanialibera.ro/la-zi/cum-arata-fabrica-de-arme-din-sua-care-produce-obuze-pentru-ucraina/

Ultimă oră

Același autor