9.6 C
Județul Gorj
30 aprilie, 2024

De la cărbune la gaz. Cum arată tranziția energetică „nefardată” pentru oraşul Motru – Reportaj video

01.04.2024 19:38

Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Află mai multe despre tranziția energetică care vizează oraşul Motru.

În urmă cu aproximativ doi ani, Guvernul adopta un proiect de OUG care prevedea decarbonizarea sectorului energetic și care ”constituie un element de reformă al Componentei C6 – Energie, din cadrul Pilonului I. Tranziția verde al Planului Național de Redresare și Reziliență”.

Această reglementare avea în prim-plan trecerea centralelor pe cărbune (lignit și huilă) la cele pe gaze sau la resursele regenerabile, în concordanță cu politicile europene (phase-out coal), toate centralele pe cărbune urmând să fie închise până la finalul lui 2025, măsură încetinită, în cele din urmă, de criza energetică globală și de incertitudinea geopolitică.

Banii proveniți din fonduri europene vin, totuși, ca o gură de aer proaspăt pentru producția agentului termic și a electricității din zonă dar elimină încet și sigur industria de exploatare carboniferă din zonă, pe care cetățenii din aceste orașe mici încă se bazează.

Deși proiectele de fotovoltaice și eoliene din țară au prins un avânt considerabil, schimbarea cărbunelui este un proces anevoios pentru că aceste decizii depind, în mare parte, de interesele autorităților locale.

La Motru, în bazinul carbonifer din Gorj, Uzina de Agent Termic și Alimentare cu Apă (UATAA) va beneficia de modernizarea mult așteptată. De curând, Guvernul a aprobat finanțarea realizării unei noi centrale prin cogenerare pe gaze.

Citește în continuare și vezi video pe

01 apr 2024, 19:56

Sursa: https://www.dcnews.ro/de-la-carbune-la-gaz-cum-arata-tranzitia-energetica-nefardata-pentru-orasul-motru-reportaj-video_954612.html

Ultimă oră

Același autor