9.4 C
Județul Gorj
28 aprilie, 2024

Impozit majorat pe locuințe pentru persoanele care nu închieie asigurări împotriva dezastrelor

Persoanele fizice care nu încheie o asigurare obligatorie ar putea fi sancţionate şi prin intermediul majorării impozitului pe locuinţă cu 10 %, suplimentar de aplicarea amenzii contravenţionale, prevede un proiect de lege înregistrat recent la Senat.

„Este evident că se impune analizarea modificării prevederilor legislative pentru a se asigura respectarea legii, cu atât mai mult în contextul cutremurelor din Turcia, Siria şi România (Vrancea şi Gorj). Astfel, propunem ca aplicarea sancţiunilor contravenţionale să nu mai fie realizată de către primari, ci de către persoane desemnate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

În acest sens, propunem ca lista persoanelor care nu au încheiat asigurare obligatorie să fie transmisă Instituţiei Prefectului, ca reprezentant al Guvernului în teritoriu care coordonează deconcentratele şi care va lua măsurile necesare astfel încât persoanele desemnate de Ministerul Afacerilor Interne să primească lista persoanelor care nu şi-au încheiat asigurare obligatorie”, se precizează într-o inițiativă legislativă înregistrată pe 28 februarie la Senat.

Proiectul propune acordarea unui stimulent fiscal persoanelor fizice care încheie o asigurare facultativă, având în vedere că potrivit legii încheierea unei asigurări facultative implică în mod obligatoriu şi încheierea unei asigurări obligatorii.

„În acelaşi sens, persoanele fizice care nu încheie o asigurare obligatorie vor fi sancţionate şi prin intermediul majorării impozitului pe locuinţă, suplimentar de aplicarea amenzii contravenţionale”, se mai menționează în expunerea de motive.

Potrivit proiectului, în cazul clădirilor rezidenţiale care nu sunt asigurate obligatoriu potrivit Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, impozitul calculat potrivit prezentului articol se va majora cu 10%. În cazul clădirilor rezidenţiale asigurate facultativ, impozitul calculat potrivit legii se va diminua cu 10%.

Inițiatorii amintesc că, potrivit reprezentanţilor PAID, doar 20% din populaţie are locuinţele asigurate obligatoriul în prezent, la nivelul lunii ianuarie 2023, sunt asigurate 1.850.373 lei locuinţe.

În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.

Campionatul Mondial de Patinaj Artistic, care se va desfăşura la Saitama, în Japonia, în perioada 22 – 26 martie 2023, va putea fi urmărit…

Armata din Coreea de Nord a desfășurat un exercițiu militar cu durata de două zile, în care s-a antrenat inclusiv pentru a realiza un…

Comisia Europeană a anunţat luni, la Bruxelles, că va contribui cu 1 miliard de euro la eforturile de reconstrucţie din Turcia ca urmare a…

Sursa: https://romanialibera.ro/economie/economie-interna/impozit-majorat-pe-locuinte-pentru-persoanele-care-nu-inchieie-asigurari-impotriva-dezastrelor/

Ultimă oră

Același autor