10.8 C
Județul Gorj
27 aprilie, 2024

Tun de peste 7 milioane de euro la CFR Marfă! Mii de…

Tun de peste 7 milioane de euro la CFR Marfă! Mii de vagoane au fost subevaluate și vândute la fier vechi

1 aprilie 2023

35 de minute în urmă

Procurorii DIICOT Timişoara au trimis în judecată 35 de persoane, cetăţeni români şi libanezi, care ar fi vândut la preţ de fier vechi 2.450 de vagoane destinate casării, deşi acestea intrau într-o categorie de deşeuri cu o valoare de piaţă net superioară.

Potrivit DIICOT, o parte dintre suspecți făceau parte din conducerea Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă la data faptelor.

Prejudiciul creat astfel s-a ridicat la 33.628.496,44 lei (7.541.036,11 euro).

Cele 35 de persoane – o parte dintre ele având calităţile de director general, director operaţiuni dezvoltare, director economic-financiar, director vânzări, şef serviciu, inginer şi contabil – sunt acuzate de constituirea unui grup infracţional organizat, delapidare în formă continuată cu consecinţe deosebit de grave şi spălare de bani în formă continuată, precizează DIICOT.

Procurorii spun că în anul 2014 a fost constituit

în scopul săvârşirii infracţiunilor de delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi spălare de bani, grup format de o parte dintre membrii din conducerea decizională/administrativă/executivă şi tehnică centrală a Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă. Grupul, care a implicat factori de decizie de la nivelul central şi teritorial al societăţii de transport, a avut drept scop subevaluarea bunurilor din patrimoniul societăţii, cu prilejul operaţiunilor de vânzare-cumpărare a 2.450 de vagoane destinate casării, facilitând însuşirea de către o societate comercială a diferenţei rezultate între valoarea reală şi cea subevaluată a bunurilor casate.

Conform anchetatorilor, subevaluarea a fost realizată prin iniţierea de către societatea de transport a unei proceduri de licitaţie pe Bursa de Mărfuri Bucureşti a 2.450 de vagoane pe roţi, la preţ de fier vechi, deşi, în conformitate cu standardele în materie, deşeurile metalice provenite din casarea materialului rulant se încadrau în categoria „deşeu fier vechi greu” şi „deşeu fier vechi special” (oţel), categorii de deşeuri cu o valoare de piaţă net superioară, fiind ascunsă adevărata natură a materialelor care intrau în compunerea vagoanelor.

Societatea Naţională de Transport Feroviar de Marfă „CFR Marfă” S.A. s-a constituit parte civilă în dosarul penal. În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii asupra a 76 de imobile din Bucureşti şi judeţele Călăraşi, Dâmboviţa, Prahova, Constanţa, Gorj, Hunedoara, Iaşi, Ilfov şi Galaţi. Prin rechizitoriu s-a solicitat menţinerea măsurilor asiguratorii şi obligarea inculpaţilor la plata cheltuielile judiciare avansate de stat în cuantum de 136,831.45 lei. Dosarul a fost înaintat spre competentă soluţionare Tribunalului Timiş.

Urmărește România Liberă pe

Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.

Sorana Cîrstea a ratat șansa de a evolua în finala turneului WTA Masters 1000 de la Miami, după ce a pierdut în penultimul act…

Aproape 100 de mandate de reţinere şi zeci de mandate de arestare preventivă au fost emise, în perioada 16-29 martie, în urma unor acţiuni…

Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF) informează că ieri au intrat în România, prin punctele de la graniţă, 85.631 de persoane, dintre care…

Sursa: https://romanialibera.ro/justitie/tun-de-peste-7-milioane-de-euro-la-cfr-marfa-mii-de-vagoane-au-fost-subevaluate-si-vandute-la-fier-vechi/

Ultimă oră

Același autor